Op maandag 26 augustus kwamen de donoren van Priamos weer eens fysiek bij elkaar. Dit keer om een speciale reden. Programmamakers van KRO/NCRV wilden de bijeenkomst graag filmen voor een vierdelige documentaire over conceptie met donorzaad (KID) in het algemeen, maar KID bij het Arnhemmer ziekenhuis Rijnstate in het bijzonder. Twee van de Priamos donoren, Peter en Bert, worden daarbij gevolgd en geïnterviewd.

Plaats van opname was een statig herenhuis in het Gelderse Berg en Dal. De zomerse omstandigheden maakten het mogelijk buiten in de rustieke gaarde te zitten.

Terwijl de Priamos leden ontspannen over enkele actuele issues vergaderden, registreerden de camera’s van journalist Daniël, regisseur Martijn en cameraman Mark de voortgang.

De Priamos donoren spraken onder meer over het gebruiken van buitenlandse donoren voor Nederlandse klinieken en het verlagen van de leeftijdsgrens voor donorkinderen om hun donor te leren kennen. Een ander belangrijk thema voor Priamos is een gedegen wetenschappelijk onderzoek onder donorkinderen (volwassenen) naar de – mentale – gezondheidseffecten als gevolg van verwekking met donorzaad. Zodat er meer duidelijkheid komt over het welbevinden van donor-nakomelingen in vergelijking met nakomelingen die niet via donorconceptie zijn geboren. Priamos wil zich daar hard voor maken.
Verder stond de verkenning van een standpunt over het aantal donorkinderen per donor op de agenda, de mate van actief de openbaarheid zoeken (of slechts passief op verzoeken reageren) en de artikelen voor de aanstaande nieuwsbrief. Ten slotte kwamen de nieuwe concepten voor een huisstijl van het platform Priamos op tafel. Ook hierover is de wens om ons platform door te ontwikkelen.

Persoonlijke verhalen en vermakelijke intermezzo’s zorgden voor gepaste lachsalvo’s naast de serieuze inzet bij de besproken onderwerpen. Gaandeweg verschoof het karakter van ‘officiële’ meeting naar een onderhoudend samenzijn.

De opnames bleken geslaagd en de verwachting is dat de vierdelige documentaire over een klein half jaartje wordt uitgezonden. In elk geval via NPO Start, maar wellicht ook via de reguliere TV-zenders.