DNA – test bij een administratieve match
Veel nakomelingen vinden de donor doordat zij door de SDKB (Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting) en FIOM aan elkaar zijn gekoppeld.
Dit gebeurt allemaal omdat de gegevens van de donor aan die van het donorkind zijn gelinkt in de kliniek.
De match tussen donorvader en donorkind is altijd het resultaat van een administratie waar in de loop van de tijd meerdere mensen aan gewerkt hebben.
Helaas is de kans dat er iets fout is gegaan niet heel klein.
Stel je voor: het materiaal van jou is verwisseld met dat van een ander. Of ze hebben het verkeerde rietje uit de vriezer gepakt. Of er is een schrijffout gemaakt bij het gebruik van donorcodes.
De mensen van de kliniek hebben ongetwijfeld hun best gedaan om geen fouten te maken. Toch weten we allemaal dat waar mensen werken, er ook fouten worden gemaakt.
Wij van Priamos vinden dat een administratieve match tussen donorvader en donorkind altijd bevestigd moet worden met een DNA-test. Meerdere partijen in het veld zijn het met ons daarover eens. Helaas is dit nog niet gratis en worden op dit moment alleen de testen van FIOM vergoed als je voor 1 juni 2004 hebt gedoneerd.
Er zijn verschillende andere mogelijkheden om zo’n DNA-test te doen.
- a) De snelste test is een vaderschapstest.
Er zijn verschillende aanbieders, kosten liggen rond de 150 Euro. Aanschaffen via een grotere webwinkel is vaak veel duurder dan bij de firma zelf. Je hebt binnen 1 tot 2 weken uitslag.
- b) Via een internationale databank
Deze test duurt vaak 3 tot 4 weken en is aanmerkelijk goedkoper. Via MyHeritage bijvoorbeeld 39 Euro. Veel donoren staan toch al in zo’n bank.
Mocht je nakomeling bedenkingen hebben over deze internationale DNA-banken, dan kun je afspreken dat jullie het wangslijm insturen onder een pseudoniem. Heb je de resultaten eenmaal gezien, kun je de DNA-gegevens daarna weer verwijderen uit de databank.
- c) Via FIOM
Heb je een ontmoeting gehad met je kind, maar stond deze nog niet in de DNA-databank van FIOM en jij wel, dan kan je kind zich ook laten inschrijven. Als deze van voor 1 juni 2004 is, is het zelfs gratis.
Nadeel van deze methode is dat je zo’n 3 maanden moet wachten op het resultaat.