INLEIDING
Priamos richt zich voornamelijk op donoren die in het verleden anoniem gedoneerd hebben bij een spermabank of vruchtbaarheidskliniek. Wij proberen deze mensen te motiveren om uit de anonimiteit te treden door goede voorlichting en ervaringsverhalen.
We zien aan de zoekwoorden die mensen gebruiken om naar onze website te komen dar er ook interesse is voor onderwerpen zoals ‘sperma doneren voor geld’, en ‘waar kun je doneren’.
Omdat dat toch met ons onderwerp samenhangt deze pagina, met een aantal thema’s die we graag onder je aandacht brengen als je met deze materie bezig bent.
2024, en was is er nu allemaal anders…
Een aantal dingen zijn vandaag de dag anders, ook door de ervaring die er door de jaren heen opgedaan is door de mensen die met deze thematiek te maken hebben. Een korte opsomming van de belangrijkere thema’s:
– T/m de jaren 80 was het nog de norm dat de artsen probeerden om donaties anoniem te houden. De discussie over ‘nurture versus nature’ was nog niet zo uitgebreid gevoerd, en de meeste professionele begeleiders gingen er van uit dat het maar het beste was voor iedereen om het zo geheim mogelijk te houden. Vandaag de dag is de norm dat iedereen het zou moeten kunnen weten zonder het op te dringen. Er zijn donorkinderen die graag willen weten van wie ze afstammen, en ook of ze half- broertjes en zusjes hebben, en er zijn ook mensen die dat beslist niet willen weten.
– Commerciële DNA testen waren geen algemeen goed zoals vandaag. Men probeerde de fysieke kenmerken van de vader zo goed mogelijk na te bootsen door de keuze van de donor, of dat werd tenminste belooft. Vandaag de dag kan iedereen voor een paar tientjes een test doen, en z’n hele (biologische) familie vinden. Door deze ‘onmogelijkheid’ vroeger waren er ook grote misstanden zoals fertiliteitsartsen die hun eigen sperma gebruikten of donoren die voor honderden nakomelingen gezorgd hebben.
– Commercieel gewin. Fertiliteitsklinieken en spermabanken zijn instituten met soms een winstoogmerk. Kinderwens is booming business, maar ethiek en winstoogmerk zijn niet altijd even goede vrienden. We kennen nu de voorbeelden van de internationale spermabanken die in ieder land ‘tot en met de geldende regels in dat land een donor gebruiken (lees: sperma met winst verkopen) tot het maximaal aantal nakomeling wat wereldwijd weer tot honderden halfbroertjes en halfzusjes kan leiden. We weten nu dat deze ‘half’ relaties ook als erg waardevol gezien worden door de donorkinderen en die veel moeilijker worden als het om tientallen andere mensen gaat. En dan hebben we het nog niet eens over het risico gehad dat mensen tegen een halfbroer of halfzus aanlopen zonder het te weten een relaties krijgen.
Doneren in 2024 – Blijf in Nederland.
Mocht je nog steeds interesse hebben om donor te worden blijf dan alsjeblieft in Nederland. Er is een groot tekort aan donoren in Nederland, dit tekort werkt ook in de hand dat mensen naar het buitenland uitwijken om aan lange wachtlijsten te ontkomen. Hier is een lijstje met klinieken in Nederland. Kijk of er een bij je in de buurt is en neem contact met ze op om te vragen naar hun donor programma.
https://www.donorconceptie.nl/fertiliteitsklinieken-nederland
De aannamecriteria verschillen per kliniek, maar je moet je realiseren dat in Nederland alle donaties geregistreerd zijn en je biologische kind later je gegevens kan opvragen. Er is in Nederland een limiet van 12 moeders waar een donor bij gebruikt mag worden, en een maximaal aantal kinderen van 25. Er is geen spraken van betalingen van je donaties, ook niet bij de commerciële instellingen, je krijgt alleen een onkostenvergoeding.
Wensouders die in Nederland proberen zwanger te worden met donorzaad mogen ook een bekende meenemen naar de spermabank om hun eigen donor te laten worden. In dit geval is er dan geen sprake van een wachtlijst. Voordeel in dit soort situaties is dat er direct contact is tussen de wensouders en de donor, en het kind van jongs af aan kan weten hoe de vork in de steel zit.
Ook is het vaak mogelijk om de wachtlijst te verkorten als je zelf een donor meeneemt maar niet wilt dat die je eigen donor wordt.
Als donor heb je in zulke situaties het voordeel dat je medisch en legaal geen risico’s loopt. Je moet je alleen afvragen in hoeverre je zelf emotioneel betrokken bent (gaat zijn) met je biologische kind.
Voor de meesten onder ons wordt die relatie als erg waardevol gezien, ook al komt hij vaak pas tot stand als iedereen volwassen is.
.