Over de film “Voor elkaar gemaakt” (2017)
De luchthartige komedie vertelt het aloude verhaal “boy meets girl”
Er is echter wat merkwaardigs aan de hand, op een absurde manier is de man, gespeeld door Matthijs van de Sande Bakhuyzen, per ongeluk onvruchtbaar geworden. Omdat hij vlak daarvoor voor het eerst sperma had gedoneerd aan een vruchtbaarheidskliniek, gaat hij op zoek naar de vrouw (gespeeld Loes Haverkort), die dankzij zijn sperma zwanger is en wordt hij verliefd op haar. Gezien het genre is de afloop eigenlijk erg voorspelbaar. Dat wij de film toch bespreken is, omdat het onderwerp een groep als Priamos raakt
De vraag hoe zou de ontvangende aanstaande moeder zijn, is een vraag die menig spermadonor wel eens heeft bezig gehouden. Of vragen als: is het een geschikt huishouden waarin mijn kind geboren wordt? Of: gaan ze wel lief zijn voor mijn nageslacht? Het zijn dingen die bij menig donor wel eens door het hoofd heeft gespookt en die de hoofdrolspeler ook heeft.
Maar er blijven ook grote vragen onbeantwoord: is een niet-genetisch verwant kind je even lief als een genetisch wel verwant kind? Die vraag blijft helemaal buiten beschouwing. Ook de rol van de fertiliteitskliniek en diens commerciële belangen blijft onbesproken. De gynaecoloog, gespeeld door Beau van Erven Doorens, is ronduit absurd.
De film is vooral een komedie waarin luchthartig langs de grote vragen van het leven wordt geracet, sommige vragen krijgen maar even aandacht.
Dat je een aardig zakcentje kunt verdienen door je sperma te verkopen, wordt en passant ook pijnlijk duidelijk gemaakt. Dat er over 16 jaar een paar nakomelingen op de stoep kunnen staan, wordt er gelukkig wel bij verteld.
De film is te zien op Netflix en in de maand juli 2024 ook via het KPN-internet kanaal.