Prioriteiten Priamos in 2025
minder buitenlandse donoren, leeftijdsverlaging en lotgenotencontact
Platform Priamos bestaat bijna twee jaar. Als vrijwilligers binnen dit verband beginnen we onze draai te vinden. Wij zijn een stabiele groep actieve betrokkenen en hebben onlangs het logo gelanceerd. De officiële organisaties (zoals ministerie, Fiom, CDKB, Stichting Donorkind) wisten ons al snel te vinden. Afgelopen jaar hebben we ook de perscontacten aangehaald en hebben onze actieve werkgroepleden ruimschoots de media gehaald. Zo waren de donoren van Priamos bijvoorbeeld te zien in de Volkskrant, regionale kranten, Bar Laat en de KRO/NCRV-documentaire ‘Sporen van een Spermabank’.
In contact
Meer en meer weten ook donoren ons te vinden. We krijgen vragen over moeilijke gevallen, treden in contact met hen en voeren lotgenotengesprekken. Daarbij vertellen we vooral hoe wij zelf gebeurtenissen en situaties rondom (onze) donorkinderen ervaren.
We hebben dus al veel bereikt in de relatief korte tijd van ons bestaan. Toch merken we dat er nog zoveel te doen is. Nu ook onze eigen organisatie steeds beter staat, kunnen we ons volledig op taken richten, waar de visie van (anonieme) zaaddonoren meer dan nodig dan wel noodzakelijk is.
Prioriteiten
Onze prioriteiten in 2025 zijn als volgt:
– Het beperken van het royale gebruik van donoren van buitenlandse spermabanken door Nederlandse klinieken. We denken dat het een slechte zaak is dat zoveel donorkinderen uit zaad van buitenlandse klinieken ontstaan. Deze donoren worden in Nederland weliswaar gebruikt bij maximaal 12 vrouwen, maar wereldwijd kan het om (veel) grote(re) getallen gaan. Bovendien is het de vraag in welke mate deze veelal buitenlandse donoren te zijner tijd open staan voor contacten met hun Nederlandse donorkinderen. We trekken hier samen op met Stichting Donorkind.
– Het op een zorgvuldige manier verlagen van de leeftijdsgrenzen. Stichting Donorkind wil dat de leeftijd van 16 jaar vervalt, waarop donorkinderen hun donor mogen leren kennen. Wij begrijpen dat, en vinden dat dit onder voorwaarden moet kunnen. Wij staan voor een zorgvuldig traject waarbij (1) wordt verkend hoe de leeftijdsverlaging zijn verloop kan krijgen, (2) hoe donoren en gezinnen (deskundig) begeleid kunnen worden, maar ook (3) het aantal gezinnen per donor wordt teruggebracht. Ter indicatie: van 12 nu naar bijvoorbeeld 5. We trekken ook in deze kwestie op met Stichting Donorkind en andere partijen.
– Tenslotte blijft het uitbouwen van onze contacten met donoren belangrijk. Donoren hechten grote waarde aan lotgenotencontact, maar kennen ons nog relatief (te) weinig. We blijven beschikbaar per mail, app en telefoon, en organiseren onze jaarlijkse ontmoetingsdag.