“Uit goede ouders komt een goed kind voort.”
Aristoteles (384 vC – 322 vC)
Hoezo Priamos?
Bij de keuze voor een naam van ons platform merkten we dat taal erg gevoelig en daarmee verstorend kan werken. Als het de man betreft die het zaad heeft gedoneerd, beschouwt het ene deel van donorkinderen hem als ‘de donor’ een ander deel noemt hem ‘een vader’ en weer een andere groep vindt hem ‘de donorvader’. Om discussies te vermijden kozen we niet voor een dergelijke naam die wellicht tot ongewenste gevoelens leidt.
Bovendien hebben mensen in het algemeen nog steeds moeite met seksueel getinte woorden, zoals – in dit geval – sperma, zaad, bevruchting en dergelijke.
Daarom kozen we voor een naam die niet direct associaties oproept. Uiteindelijk vonden we Priamos goed passen.
Koning
Priamos was volgens de Griekse mythologie de laatste koning van de stad Troje tijdens de Trojaanse oorlog. Volgens de dichter Homerus had hij 62 kinderen. Andere bronnen zeggen vijftig zonen en vijftig dochters. Naast zijn macht, rijkdom en vruchtbaarheid wist Priamos ook wat nederigheid is. Hij knielde voor Achilles om zijn zoon Hektor te redden.
Kortom; een dappere, wijze en nobele man.
Talenten
Wij noemen ons platform naar de vorst Priamos omdat ook wij (waarschijnlijk) vele nakomelingen hebben met veel talenten. Net zoals bijvoorbeeld Priamos’ zijn kinderen Hektor, de moedige strijder, Helenus (de slimste onder de Trojanen) en dochter Cassandra die de toekomst kon voorspellen.
Kortom; gewenste en unieke kinderen met uiteenlopende kwaliteiten.
Huisstijl
Onze huisstijl (logo) is gebaseerd op de relaties tussen de donor en zijn donorkinderen enerzijds en anderzijds de zaaddonoren onderling. Het gaat om personen, mensen. Enerzijds toont het logo dus de donor met zijn (nagenoeg) lijkende donorkinderen. Anderzijds een aantal donoren (in verschillende kleuren en diversiteit) met elkaar in verbondenheid.
Beeldmerk
Omdat de meeste kinderen voor de wetswijziging van 2004 zijn geboren dan erna, heeft de meerderheid van hen een anonieme donor.
Daarom zijn de gezichten in het beeldmerk basaal en dus zonder specifieke gezichtskenmerken getoond; onherkenbaar = anoniem.
Lettertype
Voor het lettertype is een rustig, degelijk font gekozen. Als spermadonoren beogen we zowel betrouwbaar als dienstverlenend te zijn en veiligheid te bieden voor donorkinderen en wensouders. We wensen daarbij bescheiden te zijn en vinden de wensen van donorkinderen leidend. Daarom gebruiken we voor het woord priamos geen hoofdletters.
Kleur
Bruin is de kleur van discipline, realisatie, veiligheid, bescherming en rijkdom. Het is een serieuze, nuchtere kleur die stabiliteit, structuur en ondersteuning betekent.
Okergeel staat voor warmte, positiviteit en optimisme, maar kan ook geassocieerd worden met wijsheid en overvloed. Het is een warme, aardse kleur die vaak wordt gebruikt om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren.
Actualiteit
Platform Priamos communiceert via diverse kanalen. Minimaal twee keer per jaar verschijnt onze Nieuwsbrief. Deze zijn terug te lezen.
Daarnaast publiceren we geregeld artikelen/blogs over wat ons bezighoudt of te maken heeft met Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad of het donorschap op zich.
Stevige discussies tijdens tweede ontmoetingsdag Priamos
Net als vorig jaar markeerde de Ontmoetingsdag de verjaardag van platform Priamos. Op zaterdag 10 mei kwamen ruim 20 zaaddonoren...
Reactie Priamos op verklaring van Nieuwsuur 5 juni 25
Nieuwsuur gaat binnenkort een aantal bevindingen publiceren, waar we graag een reactie van Stichting Donorkind op willen. Onder...
De mythe: doordat moeders een tweede kind willen hebben donoren meer dan 38 kinderen
1. Uitleg in algemene bewoording: Een gezin heeft gemiddeld 2 kinderen. Dan dan mag je maximaal 12 moeder behandelen om...